Bruidsboeket Verloven-Trouwen.nl

Wetenswaardig

Huwelijksverjaardag


  1 jaar getrouwd - katoenen bruiloft
  2 jaar getrouwd - lederen bruiloft
  5 jaar getrouwd - houten bruiloft
10 jaar getrouwd - tinnen bruiloft
15 jaar getrouwd - kristallen bruiloft
20 jaar getrouwd - porseleinen bruiloft
25 jaar getrouwd - zilveren bruiloft
30 jaar getrouwd - parel bruiloft
35 jaar getrouwd - robijnen bruiloft
40 jaar getrouwd - smaragden bruiloft
45 jaar getrouwd - saffieren bruiloft
50 jaar getrouwd - gouden bruiloft
60 jaar getrouwd - diamanten bruiloft
65 jaar getrouwd - briljanten bruiloft
75 jaar getrouwd - albasten bruiloft
80 jaar getrouwd - eiken bruiloft
 

Bruidssuiker


Suiker voor geluk en voorspoed

Suiker is meer dan alleen een aangename zoetstof. Suiker is ook een offergave om voorspoed en geluk mee af te dwingen.
Sommige gebruiken bij feestelijke gelegenheden zijn hier nog steeds op terug te voeren, al zal menigeen tegenwoordig die diepere betekenis ontgaan. Suiker is nu vooral lekker om het lekkere.

Suiker op de trouwdag

Suiker was vroeger een van de gaven om een trouwdag te gedenken.
Die trouwdagschenking is een eeuwenoud gebruik. In het eerste jaar werd op de trouwdag een geschenk van papier gegeven, in het tweede jaar van katoen, in het derde jaar van leer, in het vierde jaar iets met fruit en bloemen, in het vijfde iets van hout, in het zesde iets van suiker.
In het zevende volgde iets van wol en in het achtste van brons. Het zegt iets over de waarde van suiker in die dagen, want naarmate het huwelijk langer duurde, werden de geschenken kostbaarder. Zo werd de echtgenote bijvoorbeeld in het vijftiende jaar verrast met een geschenk van kristal, in het twintigste met een van porselein en in het vijfentwintigste met een van zilver.

Suiker bij het huwelijk

Net als fruit en honing, werd suiker in verre en voorbije eeuwen beschouwd als bezorger van voorspoed voor de gever ervan.
Het werd daarom aan goden geofferd of in de vorm van een lekkernij uitgedeeld. Onder andere het hangen van chocoladesnoepgoed in de kerstboom vindt hierin zijn oorsprong. Maar een geschenk van suiker is ook een verwachtingsvolle knipoog naar de vruchtbaarheid. Het volksgeloof wil dat het strooien van bruidsuikers een kinderrijk huwelijk helpt afsmeken.
De bruidsuikers werden door de bruid na de plechtigheid op het stadhuis of in de kerk tussen de op straat toekijkende kinderen rondgestrooid. Wanneer dit uitdelen in zwang is gekomen, is onduidelijk. Feit is in ieder geval wel dat suiker lange tijd een luxeproduct was. Suiker was rijkdom, suikersnoep uitdelen is een gul gebaar.
Tegenwoordig worden de harde, zoete snoepjes in vaak fraaie verpakking vooral rondgedeeld onder bruiloftsgasten.

  

©Verloven-Trouwen.nl - Home